Enerji ithal eden ülkeler dış borç girdabının eşiğinde
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Lideri Fatih Birol, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası sürecin küresel enerji krizine yol açtığını ve bu nedenle 2023 yılının elektrik sektörü için çok daha zor bir yıl olacağını söyledi. Birol, önümüzdeki dönemde küresel güç krizinden en çok etkilenecek üç bölgenin gelişmekte olan ülkeler, AB ve Rusya olacağını belirtti:
Avrupa’da önemli bir yavaşlama görebiliriz
“Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bir hafta sonra 1 Mart’ta dünyanın daha önce görmediği bir enerji krizine girdiğini söyledim. 2022 kötü bir yıl oldu. Bu popülist bir yaklaşım. 2023 çok daha zor bir yıl olacak.” O kadar da hoşumuza gitmiyor, belki de 2022’yi arıyoruz, şu anki küresel elektrik krizinin bir numaralı kurbanı gelişmekte olan ülkeler olacak, elektrik ithal eden ülkeler bir dış borç girdabına girmek üzere görüyorum. Bu grup Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkelerini içeriyor.Krizden etkilenecek ikinci bölge Avrupa Avrupa’nın güç konusunda bir özeleştiri yapması gerekiyor.Avrupa bu dönemde kaynaklarını çeşitlendirmemenin cezasını çekiyor. Avrupa’da sanayi sektöründe ciddi bir yavaşlama.İstihdam sorunu beraberinde gelecek.Siyasi ve toplumsal yansımaları olabilir.Rusya ise dünya enerji sisteminin temel taşlarından biriydi.Büyük bir enerji ihracatçısıydı. . Bu başladı 23 Şubat’tan sonra değişecek. Rusya Avrupa için değerli ama Avrupa da Rusya için değerli. bir değerli Şimdi Rusya, büyük bir farkla en büyük müşterisini kaybetti. Onu hızla diğer müşterilerle değiştirmek kolay değil.”
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen “Dünya Güç Krizi: Analiz ve Yenilenebilir Enerjinin Rolü” konulu konferansta IEA Başkanı Fatih Birol, dünyada birçok ülkenin krize girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. enerji krizi nedeniyle durgunluk. Söz konusu krizin küresel ekonomiyi ve sosyal dengeyi olumsuz etkilediğine işaret eden Birol, bu durumun ülkelerdeki enflasyon oranlarını son 40 yılda görülmemiş seviyelere çıkardığını söyledi.
Rusya’nın petrol ve doğal gaz sahalarının jeolojik olarak zor bölgelerden oluştuğuna işaret eden Birol, “O bölgelerden petrol ve doğal gaz elde etmek için ileri teknolojiler kullanmak gerekiyor. Bunu sağlayan teknoloji firmaları Rusya’dan çekildiler ve devam ediyorlar. Bu açıdan üretim, üretimin önemli bir parçası, kesintiye uğrayacağını söyleyebiliriz.” ifadeleri kullandı.
Birol, enerji kriziyle birlikte birçok ülkenin acil mali ve yasal programlar yayınlayarak temiz ve güvenli enerji teknolojilerine geçişi hızlandırdığını söyledi. Dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesinin 5 yılda 2400 gigawatt artacağını ifade eden Birol, “Bu dönemdeki artış, dünyanın son 20 yılda yaptığı artışın bir örneği olarak artacak. Güneş enerjisinde hızlı bir artış görüyoruz. ve özellikle rüzgar enerjisi.Bu yıl özellikle binalarda güç verimliliği uygulamalarındaki artış ortalama artışın 2 katıdır.Bu hükümetlerin teşvik sisteminden kaynaklanmaktadır.Üstelik dünyada satılan her 100 arabadan 4’ü elektrikliydi 2022’de dünyada satılan her 100 arabadan 15’i elektrikli, Avrupa’da satılacak her iki arabadan biri elektrikli olacak. Tüm bu gelişmeler saf güce geçişi olumlu etkiliyor.” dedi.
Dalga gücünde Türkiye cazibesi
İsrail merkezli enerji şirketi Eco Wave Power’ın (EWP) Kıdemli Yöneticisi Inna Braverman, Türkiye’nin dalga gücü alanında yenilikçi teknolojiler geliştirmek ve uygulamak için cazip bir ülke olduğunu belirtti. Braverman, Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ÖREN Ordu Enerji ile kentte kurulacak dalga elektrik santralinin inşaatına ilk etapta 4 megavatlık pilot istasyonla başlayacağını, inşaat, bakım ve onarım çalışmaları ile devam edeceğini açıkladı. 73 megavatlık bir kapasitenin işletilmesi. Braverman, santralin maliyetinin yaklaşık 150 milyon dolar olarak hesaplandığını belirterek, “Ordu’da yapacağımız tesis tamamlandığında Türkiye’nin ilk şebeke bağlantılı dalga santrali, dünyanın ise en büyük dalga santrali olacak. ” dedi.
İlk yeşil eurobond ihracı Ocak ayında gerçekleşecek
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, Türkiye’nin ilk yeşil eurobond’unun Ocak ayında ihracını gerçekleştireceğini söyledi. Vakit, bahisle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Hazine olarak bu yılın ilk aylarında ilk yeşil eurobond’u piyasaya süreceğiz. Tüm teknik çalışmalarımız tamamlandı. Ancak daha sonra biraz daha iyi bir ortam bekleyelim, yatırımcı ilgisi açısından. Vakit, sermaye piyasası üzerinde çalıştıklarını, bu çalışmaların şu anda tamamlanamaması nedeniyle şu anda tamamlanamadıklarını söyledi. TBMM gündeminin yoğunluğuna, sermaye piyasalarını güçlendirmeye yönelik adımları Ocak ayında Meclis’e taşıyacaklarını bildirdi.
Türkiye’de doğal gaz merkezi kurulması için çalışmalar yapılıyor
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye’de kurulması planlanan doğal gaz merkezi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ve 2023 yılında karar alınabileceğini belirterek, “Türk meslektaşlarımız ve projeye katılabilecek diğer potansiyel ülkelerle aktif olarak çalışıyoruz. proje.” Novak, fiyatların Türkiye’deki merkezde piyasa koşullarına göre belirleneceğini vurgulayarak, “Sadece Rus tedarikçilerin değil, diğer ihracatçıların da yer alacağı yeni bir platform oluşturmaktan bahsediyoruz.” Rusya’nın tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol ve petrol ürünleri vermeyeceğini vurgulayan Novak, “Önümüzdeki yılın başında üretimimizi günde 500 ila 700 bin varil yani yüzde 5 ila 7 oranında azaltabiliriz. Bu çok önemli bir miktar değil ama böyle bir risk var” dedi. değerlendirmesini yaptı.