Kahverengi kokarca zararlısına karşı mücadele çağrısı
Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerinin kahverengi kokarca zararlısına karşı eylül ve nisan ayları arasında gerekli mekanik ve tarımsal çalışmaları yapması gerektiğini belirtti.
Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de varlığı ilk kez 2017 yılında tespit edilen kahverengi kokarca zararlısının, başta fındık olmak üzere tarımsal üretimde 300’e yakın bitki türünde verim ve kalite kaybı riski oluşturduğu belirtildi.
Açıklamada, kahverengi kokarcanın sonbaharda sıcaklığın 16 derecenin altına düştüğü dönemlerde kışlama için başta konutlar ve depolar olmak üzere korunaklı alanları tercih ettiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
“Bu nedenle zararlı kışlık barınaklardan çıkmadan önce eylül-nisan ayları arasında yapılacak mekanik mücadele ile bir sonraki yıl ortaya çıkacak popülasyon azaltılmalıdır. Bunun için kahverengi kokarcanın bulunduğu noktalardan toplanması gerekmektedir. tüm kış boyunca görülüyor ve mutlaka imha edilmesi gerekiyor. Bu mekanik kontrol şu anda çiftçilerimizin ve yöre halkının yapabileceği en faydalı şey.” Bu bir mücadele yöntemidir.”
Açıklamada, böceğe karşı mekanik ve kimyasal çaba gösterilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:
“Çünkü kışlaklarda yapılacak mekanik çalışma (böcek toplama ve yok etme), 2024 yılında fındık bahçelerinde yapılacak kimyasal çalışmayı kolaylaştıracaktır. Sıcaklık 18 derecenin üzerine çıktığında erginler kışlaklardan ayrılarak kışlaklara göç ederler. bahçeler, çiftleşme ve yumurtlama. Bir dişi, adet döneminde 240 yumurta bırakabilmektedir. Mayıs ayından itibaren “Bundan sonra bahçe denetimleri yapılmalı, tarım alanlarında ruhsatlı bitki koruma ürünleri ve ilaçlamalar yapılmalı.”