Ekonomi

Meyve zararlılarının doğal düşmanı ‘böcekler’ göreve başladı

Meyve zararlılarının doğal düşmanı ‘böcekler’ göreve başladı

Meyve ihracatını engelleyen Akdeniz meyve sineğine karşı Mersin, Adana ve İzmir’deki enstitülerin ortak çalışmasıyla üretilen, doğal düşman olarak adlandırılan kısır ve faydalı böcekler Türkiye’de ilk kez serbest bırakıldı.

MERSİN – Mersin, Adana ve İzmir’deki enstitülerin ortak çalışmasıyla meyve ihracatını engelleyen Akdeniz meyve sineğine karşı Türkiye’de ilk kez doğal düşman olarak adlandırılan kısır ve faydalı böcekler serbest bırakıldı. Bu çalışmayla Türkiye’nin dünyadaki 15 ülke arasında yer aldığı belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Mersin Erdemli Alata Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü’nün ortak çalışmasıyla, Akdeniz meyve sineğine karşı biyolojik çalışmalar çerçevesinde kısır ve faydalı böcekler üretildi, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ve İzmir Bornova Zararlılarla Mücadele Araştırma Enstitüsü. Narenciye mahsullerine zarar veren böcek türlerinin büyük oranda yok edilmesi amacıyla üretilen 200 bin adet kısır Akdeniz meyve sineği ve faydalı böceğin salınımı, pilot bölge olarak seçilen Mersin’de gerçekleştirildi. Alata Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü’nde meyve bahçelerine bırakılan böceklerin kısa sürede sonuç vermesinin beklendiği de belirtildi. Ayrıca bu çalışmayla Türkiye’nin dünyadaki 15 ülke arasında yer aldığı kaydedildi.

Uygulamayı anlatan Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Dr. Mustafa Alım, “Enstitümüz bünyesinde yetiştirdiğimiz doğal düşmanları serbest bırakmak için buradayız. Yetiştirdiğimiz doğal düşmanları zamanı geldiğinde ve iklim değişikliği uygun olduğunda serbest bırakıyoruz” dedi. “

“Bu çalışma çok anlamlı”

Özellikle taze meyve üretiminde önemli olan zararlılara karşı biyolojik ve biyoteknik çalışmaların başlatıldığını belirten Vali Ali Hamza Pehlivan, “Onbinlerce faydalı sinek ve kısırlaştırılmış Akdeniz sineği doğaya salındı. Burada amaç mücadele etmektir. zararlılar, özellikle meyve üretimine ve Akdeniz meyvelerinin verimine zarar veren ürünlerin kalitesi.” Sivrisineklerle mücadele etmek ve bunu yaparken mümkün olduğunca doğal sistemlerden yararlanmak. Çünkü bildiğiniz gibi kimyasal ilaçlar eserlerde kalıntı bırakabiliyor. Bu durum eserin hem iç pazarda hem de dış pazarda pazarlanmasında sorun teşkil edebilir. Bu nedenle işin arz güvenliğinin sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle. “Böyle çalışmalar yapılıyor. Meyve üretiminin bu kadar yüksek olduğu Mersin ilimizde bu çalışma elbette çok anlamlı ve değerli” dedi.

“Ürünlerin kalitesi daha da artacak”

Vali Pehlivan, 2017-2018 yıllarında bir takım çalışmalar yapıldığını belirterek, “Özellikle bu konuda doğada meyve atıklarının bulunmaması, bunların toplanması, bertarafı ve tuzak dediğimiz yapıların dağıtımıyla ilgili bugün itibarıyla 100 bin kısırlaştırılan Akdeniz meyve sinekleri ve 100 bin faydalı böcek daha doğaya salındı.Bu bütünleşik çaba devam ettiği sürece ilimizdeki tarımın ve ürün kalitesinin daha da artacağına inanıyoruz.Bu çabamız bugünle sınırlı kalmayacak, biz de bu çabayla sınırlı kalmayacağız. yine poşet dağıttık, 100 bin poşet dağıtıldı. Buradaki niyet esaslıdır. Düşen meyvelerin, larvalara, sineklere ve haşerelerin üremesine ev sahipliği yapan meyve atıklarının toplanması önemli olduğu için bu poşetleri örnek olarak dağıttık. sadece toplamakla kalmayıp, belediyelerle iş birliği yaparak bertarafını da yapıyoruz. Burada pilot uygulama olarak başladık ama bu yaygınlaşmaya devam edecek. Bu faydalı böceklerin üretimi tamamen yerli imkanlarla, kendi imkanlarımızla yapılıyor. Enstitülerimizin bilimsel çalışmaları ve imkanları. Bu çalışmaların artarak devam etmesi planlanıyor” dedi.

haberkoyulhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu