Meslek lisesi öğrencileri 2 yılda 3 milyon TL kazandı
DİYARBAKIR Muhammet Yurtoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan öğrenciler hem meslek öğreniyor hem de harçlıklarını bakanlığın belirlediği illere sıra, dolap, kitaplık, tahta oyuncağı gibi eşyalar göndererek ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar. okul atölyesinde yaptıkları bloklar. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Yücesoy, okulun 2 yılda 3 milyon TL’den fazla kazandığını söyledi.
Kayapınar ilçesinde bulunan Muhammet Yurtoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin mobilya bölümünde okuyan öğrenciler, öğretmenlerinin de desteğiyle okul atölyesinde sıra, sehpa, dolap, kitaplık ve ahşap oyun blokları gibi farklı kategorilerde mobilya üretiyor. Üretilen mobilyaların Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği illerdeki kurumlara gönderildiği okulda öğrenciler hem meslek sahibi oluyor hem de harçlıklarını alarak ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 2021 yılında 1 milyon 250 bin TL gelir elde eden okul, bu yıl 2 bin 500 masa ve 800 dolap yaparak ülke ekonomisine 2 milyon 400 bin TL katkı sağladı.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Yücesoy, 30 dönüm arazi üzerinde okulun atölyelerinde üretilen mobilyalardan elde edilen gelirin öğrencilere ve ailelerine de maddi katkı sağladığını belirterek, “Meslek liselerindeki artış aynı zamanda İstihdam oranlarına katkı sağlıyor.Mobilya, metal, makine, motor, elektrik-elektronik, ulaşım ve lojistik bölümlerimiz var.Bu alanlarda dersler var.Okulumuzda mobilya alanında önemli çalışmalar var.2022 yılında 2 bin 500 masa tablası 800 öğretmen ve öğrenci dolabı buradan tırlarla.bakanlığımızın planladığı illere gönderildi bu diyarbakır için çok güzel bir çalışma 4 öğretmen 55 öğrenci ile bu çalışmaları yürütüyoruz yaklaşık 100000 mobilya ihtiyacı İlimizde bulunan 45 köy okulu kütüphane öğretmenevi vb. gibi ihtiyaçlar buradan karşılandı.Okullarımızda kurulan 9 Z kütüphaneleri burada üretildi.Burası aslında bir döner sermaye. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz de bu üretimden faydalanmaktadır. Hem öğretmenlerimiz hem de öğrencilerimiz harçlık alıyor. Bu hem ailelere hem de öğrencilere fayda sağlar. Okulumuz döner sermaye kapsamında 2021 yılında yaklaşık 1 milyon 250 bin TL ciro yaptı. 2022’de bu sayı ikiye katlanarak 2 milyon 400 bin TL rakamına ulaştı. Bu da her yıl üretimimizi artırdığımızı gösteriyor. Üretimdeki artış ülkemiz için de büyük önem taşıyor. Üretim arttıkça cep harçlıkları da artıyor. Öğrencilerimiz de aldıkları harçlıklardan dolayı daha fazla çalışarak daha fazla fayda sağlamaya çalışıyorlar.” burada başka yerlerde de grafik tasarımcı olarak çalışabilirim.”
“Daha önce dolap kapağı takmayı bile bilmiyorduk. Hocalarımız gösterdi biz öğrendik. Döner sermayeden hem biz hem de ailemiz maddi olarak faydalanıyoruz. Mezun olduktan sonra üniversiteyi kazanırsam okumak istiyorum.” iç mimarlık. Yapamazsam mobilya atölyesi açma amacım var. Evde bir şey olunca yapabilirim. Böylece burada öğrendiğim bilgileri evime taşıyabilirim.”